preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 400704
Ovaj mjesec: 1702
Ovaj tjedan: 469
Danas: 5
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Zato što volim Zadar

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Upisi u srednje škole 2017./2018. – Detaljan vodič za učenike i roditelje

e-Dnevnik

INFORMACIJE O SUSTAVU e-Dnevnik

Od početka šk.god. 2015./2016. u našoj školi se uvodi sustav e-Dnevnik. S ciljem što boljeg upoznavanja učitelja, stručnih suradnika, učenika i roditelja s novim sustavom vođenja pedagoške dokumentacije i novim načinima uvida roditelja u uspjeh učenika u prilogu donosimo upustva za sve učesnike novog sustava.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROJEKT „GOSPA OD ZDRAVLJA“- ZADAR
Autor: Administrator , 20. 9. 2018.

Osnovna škola Zadarski otoci - Zadar u srijedu 12. rujna 2018. već šestu godinu za redom organizirala je i vodila projekt Gospa od Zdravlja (nekad zvanu Gospa od Kaštela). Cilj ovog projekta je bio postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Cilj je ostvaren, stavljena je nova ploča u crkvi koja govori o tom događaju prije 266 godina.


Smisao ovog projekta je razviti ljubav učenika prema gradu Zadru i ne zaboraviti prošlost svoga grada. Također, potiče nas na vjernost, poštovanje i ljubav prema Bogu, školi i Domovini. Tradiciju treba prenositi, njegovati i čuvati.

             Što se dogodilo u Zadru 12. rujna 1752. g.? U 18. st. Zadar je bio pod vlašću Mlečana i prostirao se unutar gradskih zidina na Poluotoku. Grom je udario u zgradu Arsenala koja je tada bila skladište baruta za mletačke brodove. Buknuo je požar, a među tadašnjim stanovništvom izbila je panika i očaj jer je prijetila opasnost da cijeli grad odleti u zrak. U toj velikoj nevolji pohrlili su k obližnjoj crkvi koja se nekad zvala Gospa od Kaštela, stali ispred, te Gospu zazivali i molili za pomoć. Zadrani su zavapili prema nebu. Molitva je čudom uslišana i vatra se SAMA ugasila. Iz zahvalnosti za uslišane molitve Zadrani su Gospi podigli kamenu ploču s natpisom na latinskom jeziku u kojoj se spominje nadnevak požara i čudesan događaj koji se zbio po žarkim molitvama Gospi.

            Na ploči je nekad pisalo, a kojega donosi i C. F. Bianchi  (Zara Cristiana, I., str. 377): QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII   (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.). U spomen na taj dan, godinama je na blagdan Gospe od Zdravlja bila procesija i na taj dan (21.11.) prodavale su se i dijelile fritule. Cijeli grad mirisao je na njih. Ta zadarska tradicija trajala je sve do 2. svjetskog rata. U ratu je crkva Gospe od Zdravlja pogođena i uništena (osim glavnog oltara i slike). Crkva se obnovila, ali ploča je bila razbijena i bačena.

             Zadar je tri puta kroz svoju burnu prošlost izgubio potpuno svoje stanovništvo. Prvi put nakon 4. križarskog rata, zatim 1.svjetskog rata te nakon bombardiranja grada Zadra u 2. svjetskom ratu. Stanovništvo se potpuno promijenilo, nešto nastradalo, nešto odselilo, a zadarska tradicija pala je u zaborav. I taj događaj iz 1752. g. bio je zaboravljen.

           Cijela priča izašla je na svjetlo dana 2012./13. godine kad ju je prof. Valentin Uranija, poznati zadarski publicist i umirovljeni ravnatelj Narodnog muzeja Zadar, kao živi svjedok tog vremena zapisao. Događaj je ispričao učiteljici Željki Diklan, a ona u suradnji s kolegicama Jasminkom Brižić, Lenkom Radić, Jasminkom Bašić i Renatom Andrović osmislila i oživjela taj zaboravljeni događaj.

             Projekt Gospa od Zdravlja zaživio je u OŠ Zadarski otoci uz ogromnu podršku mons. don Pavla Kere i don Radoice Pinčića, ravnatelja Davora Barića te djelatnika škole i učenika. Možemo biti ponosni jer je ploča postavljena u crkvi da se ne zaboravi događaj kad je Gospa spasila Zadar od požara u Arsenalu. Tekst je stavljen na hrvatskom jeziku i napisan glagoljicom u kamenu. Pisani spomenik uvijek podsjeća na nešto važno iz povijesti. Da te ploče nema, možda bi se taj važan događaj potpuno zaboravio. Ovako nas uvijek podsjeća na našu prošlost, izaziva divljenje i ponos.

           Nažalost, prof. Valentin Uranija umro je u travnju ove godine u 92 godini života. Njegov doprinos ovom projektu ne smije se zaboraviti jer upravo od njega kreće cijela priča koja bi trebala biti pozitivan primjer drugima da se povijest grada starog više od 3000 godina sačuva.

             Kako obilježavamo dan prisjećanja na čudesan zagovor Gospe od Zdravlja? Taj dan 12. rujna, učenice u narodnim nošnjama s košaricama punim fritula šetaju gradom i dijele ih prolaznicima, a dječaci i ostale djevojčice u mornarskim majicama dijele prigodne materijale i fritule na više lokacija. To su: Široka ulica, zatim kod crkve sv. Šime, kod crkve sv. Mihovila, te na Narodnom trgu na kojem se izvodi glavni program. Veliki zbor mališana pjeva marijanske pjesme pod vodstvom učiteljice Jasminke Bašić. Djecu pripremaju vjeroučiteljice Lenka Radić i Nada Šarlija, zatim učiteljice RN Željka Diklan, Jasminka Brižić, Jasminka Bašić, Renata Andrović, Anamarija Botica-Miljanović, Marija Ramov, Emilija Wertheim, Tatjana Vukšević, Barbara Perica i Laura Grbić. Knjižničarka Mišela Nežić fotoaparatom bilježi cijelo događanje. 

             Dječja procesija krenula je od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja, pjevajući marijanske pjesme. Učenici u procesiji nosili su kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također nosili su sliku natpisa teksta na latinskom jeziku i cvijeće u znak zahvalnosti.

            U crkvi Gospe od Zdravlja učenici su ponovili program, a župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić blagoslovio je djecu i sve prisutne.  

             Osim suradnje sa SICU i Župnim uredom sv. Stošije, Udrugom glagoljaša Zadar, škola surađuje i s Turističkom zajednicom Grada Zadra koja svake godine svesrdno pomaže u organizaciji ovog velikog projekta.

            Naš grad bogate je prošlosti i upravo zbog toga treba govoriti i pisati o njemu da se ne zaboravi. Zahvaljući prof. Uraniji, ravnatelju SICU don Pavlu Keri , don Josipu Radoici Pinčiću i OŠ Zadarski otoci možemo biti radosni što je oživljen spomen na zadarsko čudo kada se Gospinim zagovorom grad spasio od požara. Pozivamo i ostale zadarske škole da nam se pridruže. Vjerujemo da će učenici i djelatnici OŠ Zadarski otoci – Zadar svojom aktivnošću biti i dalje čuvari i promicatelji zadarske kulturne i vjerske baštine. 

 

Napisala: učiteljica RN, mentor Željka Diklan, OŠ Zadarski otoci - Zadar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju