preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zadarski otoci Zadar

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2011.

Ukupno: 541588
Ovaj mjesec: 773
Ovaj tjedan: 273
Danas: 19
Školski list

Prvi broj školskog lista OZ izašao je u rujnu 2015.

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Kako vam se sviđa web www.skole.hr?
Zato što volim Zadar

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Upisi u srednje škole 2020./2021. – Detaljan vodič za učenike i roditelje

e-Dnevnik

INFORMACIJE O SUSTAVU e-Dnevnik

Od početka šk.god. 2015./2016. u našoj školi se uvodi sustav e-Dnevnik. S ciljem što boljeg upoznavanja učitelja, stručnih suradnika, učenika i roditelja s novim sustavom vođenja pedagoške dokumentacije i novim načinima uvida roditelja u uspjeh učenika u prilogu donosimo upustva za sve učesnike novog sustava.

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROJEKT OŠ ZADARSKI OTOCI - GOSPA OD ZDRAVLJA -
Autor: Administrator , 15. 9. 2021.

              Osnovna škola Zadarski otoci iz Zadra, u ponedjeljak 13.9.2021. već devetu godinu za redom organizira i sudjeluje u projektu Gospa od Zdravlja, a nekad su je zvali i Gospa od Kaštela. Cilj  je bio postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Na  ploči nekad je pisalo: QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.) Taj zapisani tekst  kao svjedok postojanja ploče donosi  prof. Valentin Uranija uz podršku don Pavla Kere i don Radoice Pinčića.


Zahvaljujući njima, ravnatelju Davoru Bariću, djelatnicima škole i učenicima OŠ Zadarski otoci možemo biti ponosni jer je ploča postavljena u crkvi prije četiri godine da se ne zaboravi događaj kada je Gospa spasila Zadar od požara prije 269 godina. Tekst je stavljen na hrvatskom jeziku i napisan glagoljicom u kamenu. Pisani spomenik uvijek podsjeća na nešto važno iz povijesti. Da te ploče nema, možda bi se taj važan događaj potpuno zaboravio. Ovako ploča svjedoči i uvijek nas podsjeća na našu prošlost, izaziva divljenje i ponos.

                 Nažalost, prof. Valentin Uranija umro je u travnju 2018. u 92 godini života, a don Pavle Kero u prosincu iste godine u 78 godini života. Njihov doprinos ovom projektu ne smije se zaboraviti. Upravo od njih kreće cijela priča koja bi trebala biti pozitivan primjer drugima da se povijest grada starog više od 3000 godina sačuva. Posebno don Pavao Kero koji je bio Božji čovjek i uzor svima. Glagoljaš našega vremena koji je dao neizmjerljiv doprinos čuvanju i promicanju glagoljice u Hrvata. Osnivač i član Udruge glagoljaša Zadar.

              Gospa od Zdravlja potiče nas na vjernost Bogu, Crkvi, obitelji i Domovini.

             Glavni program održat će se  u ponedjeljak, 13. rujna 2021. godine od 9.20 do 10 sati na  Narodnom trgu.  Dijelit će se fritule i prigodni materijali. U programu sudjeluju učenici 3.d, 4.b i 5.b razreda OŠ Zadarski otoci s učiteljicama Tatjanom Vukšević, Jasminkom Bašić, Renatom Andrović, Željkom Diklan i vjeroučiteljicom Lenkom Radić. Pridružit će im se učenici 4.d razreda OŠ Šime Budinić s učiteljicom Antonijom Bajlo i vjeroučiteljicom Marijanom Dellavija .  Učenici će biti odjeveni u narodnu nošnju svog zavičaja, a ostali  u  mornare. Na Narodnom trgu  izvest će se prigodni program pjevanjem marijanskih pjesama u 9,45 sati.

           Dječja procesija kreće u 10 sati od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja. Učenici u procesiji nose kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također se nosi slika natpisa teksta i cvijeće u znak zahvalnosti.

           Program se sastoji od pjevanja pučkih marijanskih pjesama te prisjećanja na zaboravljenu zadarsku tradiciju.

             U crkvi Gospe od Zdravlja učenici će ponoviti program, a župnik zadarske katedrale don Radoica Pinčić govorit će o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja, te  o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana unutar crkve.

             Osim suradnje sa Župnim uredom sv. Stošije, Udrugom glagoljaša Zadar, škola surađuje i s Turističkom zajednicom Grada Zadra koja svake godine svesrdno pomaže u organizaciji ovog velikog projekta. Ove godine  ostvarila se suradnja s OŠ Šime Budinić. 

            Naš grad bogate je prošlosti i upravo zbog toga treba govoriti i pisati o njemu da se ne zaboravi. Zahvaljujući nedavno preminulima prof. Uraniji i don Pavlu Keri, te zahvaljujući don Josipu Radoici Pinčiću, OŠ Zadarski otoci i OŠ Šime Budinića možemo biti radosni što je oživljen spomen na zadarsko čudo kada se Gospinim zagovorom grad spasio od požara. Vjerujemo da će učenici i djelatnici navedenih škola svojom aktivnošću biti i dalje čuvari i promicatelji zadarske kulturne i vjerske baštine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju